Forstå hjerneskadetræthed

Hjerneskadetræthed kan beskrives som en manglende evne til at fungere. Den ramte kan simpelthen ikke mønstre nok styrke, hverken fysisk eller mentalt.

Udtrætningen kan skyldes at den ramte har presset sig selv og arbejdet hårdere med sine mentale funktioner end hjernen har kunnet klare. Det er en håndgribelig årsag, noget man kan sætte fingeren på og derfor lave om på. Men det er vigtigt at forstå at udtrætning kan ramme uden varsel. Af og til er der ingen påviselig grund, og derfor ingen grund til at lede efter årsagen.

For langt de fleste er hjerneskadetrætheden en del af hverdagen. Dagen bliver skåret op i to eller tre dele adskilt af obligatoriske hvil. Det kan godt se ud som om at den hjerneskaderamte ikke gider / er doven / skal tage sig sammen, men man bliver ikke doven af at få en hjerneskade. Det er de usynlige følger af en hjerneskade der kommer til at ligne dovenskab.

Det er ligeledes en misforståelse at tro at trætheden kan overvindes. At den ramte kan bide tænderne sammen til gæsterne er gået, til middagen er ovre, eller til børnene er faldet i søvn. Når udtrætningen sætter ind, så er hjernen og kroppen drænet for energi – nogle gange i dagevis.

Den bedste måde at kontrollere udtrætningen er at planlægge en hverdag hvor I styrer udenom eller begrænser de mest energikrævende situationer.

Hjerneskadetræthed - doven

Bor du under samme tag som den hjerneskaderamte?

Som nærmeste pårørende har du hjerneskadetrætheden så tæt på at du næsten kan mærke den selv. Derfor kan den være nemmere at forstå end for resten af familien og vennekredsen. Situationen er alligevel frustrerende, og du kan blive sur og irriteret på den ramte på grund af trætheden. Det er i orden at blive frustreret og ked af det. Husk at som som pårørende har du også brug for pauser.

Er du en pårørende der ikke lever sammen med den ramte?

Som pårørende på sidelinjen vil du aldrig få lige så gode forudsætninger for at forstå hjerneskadetrætheden som de der bor sammen med den ramte. Måske ser du aldrig selv udtrætningen, men hører den kun beskrevet. Det er vigtigt at vide at selv en slem hjerneskadetræthed kan skjules for en tid. Den ramte kan forberede sig til at være sammen med dig og sørge for at hvile inden I skal mødes. Tænk over om du måske kun ser den hjerneskaderamtes bedste side og ikke oplever udtrætningens konsekvenser på samme måde som den ramtes partner. Er du i tvivl, så spørg. Det er bedre at spørge direkte end at betvivle den ramte og dennes partner eller børn.

Link til viden

Inspiration - litteratur

Nyttig håndbog

Håndbog om neuropædagogik giver nyttig viden om hjernen.

Pårørende

Pårørende?

Bliv klogere på andres erfaringer som pårørende til en hjerneskadet.

Støt Hjerneskadeforeningens arbejde med at formidle livet med en hjerneskade

Bliv medlem

Hele husstanden får glæde af foreningens tilbud for kun 250,- om året.

Kommenter på artiklen

Hjælp os med at gøre artiklen endnu bedre. Fortæl andre om dine oplevelser som pårørende til en der lider af hjerneskadetræthed. Skriv hvad der mangler, eller hvad du opfatter anderledes end beskrevet. Beskriv trætheden på samme måde som du gør for din familie og venner.