Mai Thorning

En hjerneskade rammer bredt

af Mai Thorning

Min lillebror kørte galt som 17-årig og slap med en hjerneskade i hjernebjælken i stedet for døden.

Processen fra at ligge brak og kigge op i loftet til i dag at bo i eget hus og køre rundt i egen bil og have taget dykkercertifikat, er 4 år lang. Her understreges det fantastiske først. Tænk hvor langt han er nået. Vi troede jo, at han skulle dø eller sidde spastisk lammet resten af sit liv.

Men skyggesiderne og ødelæggelserne er kolossale. Hjerneskaden ramte ikke kun min bror. Den ramte os alle. Min mor, som bagefter overlevede brystkræft men glemte at passe på sig selv. Evig optimist og dermed også konfliktsky.

Min far som blev en indebrændt enspænder, som jeg opgav at tale med. Min resterende familie, som altid bekymrer sig og aldrig fortæller om dem selv. Mine venner, som jeg både føler taknemmelighed og skyldsfølelse overfor. Tænk på, hvad de har hørt på gennem årene.

Og så er der mig selv. Storesøster 23 år. Mor til datter på 1,5 og pædagogstuderende. Bor sammen med kæreste i samme by som lillebror. Mit hoved er blevet til en kæmpe rod.

Et udpluk fra mine tanker er:

  • Dårlig samvittighed overfor lillebror.
  • Dårlig selvtillid i forhold til at være en god og støttende storesøster.
  • Mangel på selvværd da mor og far ikke synes, at jeg har været en god nok søster.
  • Dårlige nerver når lillebror bliver sat i situationer, som hjerneskaden begrænser ham i.
  • Tonsvis af vrede over, at det lige skulle gå ud over min familie.
  • Følelse af kæmpesvigt fra mine forældre. Konstant søgen efter tryghed og nærvær.
  • Uforstående overfor mine forældres prioriteter.

I det hele taget føler jeg, at jeg selv er blevet ramt af en hjerneskade. Langt de fleste grundfølelser så at sige, er der lige blevet skruet op for indeni mig. Skruet op for vrede. Skruet op for tårekanalerne. Mistilliden. Ned for selvværdet. Selvtilliden. Jeg har fået masser af hjælp fra både psykolog og psykoterapeut. Men jeg bliver ved med 4 år efter at spørge mig selv, om jeg nogensinde får det helt godt igen.

Skriv din kommentar

Har du en kommentar, spørgsmål, tilføjelser eller forslag til indholdet på siden, så vil vi gerne høre fra dig. Du er også velkommen til at skrive din egen oplevelse.