Intensiv, sygehus, læger

Akut indlagt på intensiv

Intensivafdelingen er ikke et sted hvor nogen har lyst til at være frivilligt – hverken som patient eller pårørende. Det er her man ligger så længe ens tilstand er kritisk, og lægerne stadig ikke er sikre på at man overlever.

Patienter på intensiv er i gode hænder. Ofte vil der være et lille hold af faste sygeplejersker der ser efter at alt er som det skal være. De giver medicin og tjekker puls og temperatur. Der er hele tiden nogen der holder øje.

De laver mange undersøgelser og behandlinger. Du og din familie kan opleve meget ventetid hvor I føler at I ikke ved hvad der foregår. I kan også opleve at I ikke må være på stuen hvis lægen skal lave undersøgelser.

Sørg for at være der, men ikke nødvendigvis hele tiden. Hvor meget eller hvor lidt du kan holde ud, skal du tale med din raske forælder om. For de fleste hjælper det at se og mærke at ens far eller mor trækker vejret. Senere kan det have stor betydning for den overlevende at vide at du var der da det var allermest kritisk.

Hovedskader kan give lange hospitalsophold. Du vil sikkert komme til at opleve at din far eller mor skal flyttes til en anden afdeling eller endda et helt andet hospital.

Man bliver flyttet fordi noget har ændret sig. Når I ikke længere skal være på intensivafdelingen, er det fordi din far eller mor fået det bedre og skal ikke kontrolleres og undersøges så tit som før.

Det er normalt at blive utryg på grund af forandringen. Du kan synes måske ikke at personalet på den nye afdeling er der nok, og at din far eller mor er meget overladt til sig selv og slet ikke er klar til at være på den nye afdeling.

Du kan tænke det sådan at personalet på intensiv skal sørge for at din mor eller far overlever, mens personalet på den næste afdeling skal sørge for at han eller hun får sin medicin, bliver bedre og snart begynder sin genoptræning.

media_050-710pix

Hvad foregår der?

CT-scanning, MR-scanning og PET-scanning er måder at se ind i kroppen eller hjernen. Sådan kan lægerne finde blodpropper, blødninger, udposninger og svulster.
Ofte opererer man for at fjerne blod- eller væskesamlinger der skaber livsfarligt tryk i hjernen. Under operationen er hovedet spændt fast, og noget af håret bliver barberet af så lægerne kan komme til at bore et hul i kraniet.
En person i koma virker livløs, men du kan mærke at personen trækker vejret. Nogle kan bevæge sig, blinke med øjnene eller sige ord. Ingen ved med sikkerhed hvor meget en person i koma opfatter. Måske kan din bevidstløse far eller mor høre dig hvis du taler, eller opfatte hvis du holder ham eller hende i hånden, læser op fra en bog eller spiller musik.
En respirator er en maskine der hjælper din far eller mor med at trække vejret ved at pumpe luft ind og ud af lungerne gennem en slange i halsen. Det kan også ske at slangen er sat direkte ind i luftrøret gennem struben. Så kaldes det trakeostomi.
En sonde er en slange der går gennem næsen og ned i maven. På den måde kan din far eller mor få mad selvom han eller hun ikke selv kan synke.
Et drop er en slange i hånden der sender blandt andet salt- eller sukkervand (næring) direkte ind i blodåren. En pose med næring bliver hængt højt op på et stativ ved siden af sengen så den selv kan løbe gennem slangen.
Et kateter er en slange som bliver placeret i din bevidstløse fars eller mors urinrør. Det fører urinen ned i en pose som en sygeplejerske tømmer når den er fuld.

media_046-710pix

Hvem laver hvad?

Der er mange forskellige slags læger med hver sit specialområde på et hospital. De opererer, diagnosticerer og bestemmer hvilken behandling din far eller mor skal have.
Sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter holder øje med at alt er som det skal være, og giver medicin og pleje som at skifte forbindinger, drop, kateter eller bade og hjælper ved toiletbesøg. Du vil have mest kontakt med sygeplejerskerne. De kan fortælle dig hvordan det går, og de ved hvilke konsekvenser der kan blive senere.
De mange faggrupper hjælper til, på hver sit område, at finde ud af hvor alvorlig skaden er, hvilken hjælp der vil blive brug for, samt tager sig af genoptræningen af din far eller mor.

Link til viden

Undskyld tomheden. Vi skal nok skynde os at få sat gode link på. I mellemtiden kan du læse mere om hjernen og hjerneskader ved at klikke her.