I klippet fortæller journalist og forfatter Karin Mørch om hvordan man som pårørende kan komme til at hjælpe den ramte for meget – uanset om man er forælder til, ægtefælle til eller barn af en hjerneskadet.

DE SEKS B’ER
Psykolog Louise Brückner Wiwe har arbejdet i mange år med pårørende til hjerneskadede – og i den forbindelse udviklet en række gode råd kaldet De 6 B’er.
De seks B-er.002Brug og erkend ændringen
Den hjerneskaderamte vil for altid være anderledes end den du kendte før. Det skal du erkende. Find det positive i den nye person. Både ramte og pårørende fortæller om at de har oplevet positive ændringer, for eksempel at prioriteterne har ændret sig så familien er blevet vigtigere.

De seks B-er.003Betón dine grænser tydeligt og respektfuldt
Det kan blive nødvendigt at sætte tydelige grænser for den hjerneskaderamte. Og det kan være nødvendigt at gentage dem 65.000 gange.

De seks B-er.004Benævn dine behov og ønsker
Sig dine ønsker højt og i utvetydige vendinger. Måske forstår den ramte ikke længere skjulte hentydninger og kropssprog som før – eller måske har personen ikke længere samme indlevelse i dig.

De seks B-er.005

Bevar dine oaser
Du skal have fyldt dine ressourcer op igen, og det får du ved at holde fast i dine interesser, skabe dig et frirum, være sammen med en god ven/veninde – ja, holde fri fra sygdommen. Find dine oaser. Der hvor du kan trække vejret og lade batterierne op.

De seks B-er.006Bevar din relation til den hjerneskaderamte
Som pårørende kommer du nemt til at føle dig som en blæksprutte i alle andre roller end den du skulle være i. Så vidt det er muligt, skal du fortsat være ægtefælle, forælder, barn, søster eller bror.

De seks B-er.007Bevæg dig hele tiden i “zonen for næste udviklingstrin”
Du skal lade den hjerneskaderamte gøre så meget som muligt selv – også når det tager tid, eller ting bliver ødelagte. Den ramte har større chance for at genvinde sine tabte færdigheder hvis personen får lov at udfordre hverdagen og virkeligheden.

Inspiration
I bogen Håndbog for pårørende kan du læse de seks B’er i deres fulde længde (eller det vil sige – i bogen var oprindeligt kun 5). Klik her eller bestil den i butikken.

Et par ord fra ramte til deres pårørende

Det bedste nogen har gjort for mig efter hjerneskaden er at tilbyde hjælp men ikke tvinge mig til at tage imod. Det bedste nogen har gjort for mig efter hjerneskaden er at lade mig prøve og selv finde mine begrænsninger.

Videre med livet

Esther og Boaz Heller er mor og søn og begge pårørende. De har sammen lavet filmen “Videre med livet” som handler om hvordan pårørende lever videre på de nye livsbetingelser. I dette klip fortæller psykolog Grethe Pedersen om nogle af de følelsesmæssige og personlighedsmæssige forandringer der kan ske hos den person der er ramt af en hjerneskade, for eksempel når den hjerneskaderamte mister evnen til at tage initiativ og handle, eller når personen taler og agerer tilsyneladende uden hæmninger.

Playliste - workshop

Film-workshop

Se her hvad der kan ske når ligesindede mødes og snakker om hjerneskaden.

Blog

Hvordan lever man med følgerne hverdagen? Følg med i bloggernes hverdag.

Sociale medier

Følg os

På Facebook deler vi tanker og råd fra andre pårørende. Følg os!

Har du noget på hjerte?

Tilføjelser, rettelser eller kommentarer til indholdet kan du skrive her.
Vi vil også meget gerne høre om hvad du selv har gjort for at passe på dig selv som pårørende – og hvilke gode råd du har til andre i en lignende situation.