I klippet fortæller journalist og forfatter Karin Mørch om hvordan man som pårørende er nødt til at leve i nuet.

UVISHEDEN
Uvished er svær at bære. For mange hænger det at have en god hverdag sammen med muligheden for at kunne planlægge – og rammer en hjerneskade en i familien, bliver planlægning sjældent det samme igen.

En endeløs række af spørgsmål

Spørgsmålene er mange, og det er som om at hver gang du får et spørgsmål besvaret, så opstår ti nye. Er vi mon nødt til at flytte? Har vi råd til at beholde bilen? Kan vi genoptage vores fælles interesser? Skal vores hjem nu være andres arbejdsplads? Kan vi overhovedet blive sammen?

De fleste mennesker kan indrette sig efter endda svære omstændigheder, men kun hvis man kender og kan overskue omstændighederne. Er uvisheden for stor, er man skakmat.

Du er nødt til at indstille dig på at de professionelle sjældent giver et utvetydigt og sikkert svar. De har erfaring fra mange skader, og den erfaring kan de bruge – og de gør det blandt andet til at lave en genoptræningsplan – men de kan ikke spå om fremtiden.

I klippet fortæller Hanne Gade om omvæltningen og usikkerheden når man pludselig bliver pårørende.

Hvad var det han sagde?

Du kan forvente at din hørelse i den første tid vil være ekstra følsom. Hver lille pause i en læges svar eller en særlig betoning i terapeutens forklaring er små tegn som du selv farver med enten dit håb eller din frygt. Med mindre svaret er absolut indlysende, så vil du kunne (og skulle) tolke på hvert svar du får. Når lægen siger: “Han kommer nok ikke til at gå igen,” hører du det så som om din mand helt sikkert aldrig kommer til at gå igen, eller hæfter du dig ved det lille nok?

I klippet fortæller Karin Mørch om bekymringerne for fremtiden på ens hjerneskadede barns vegne.

Et par tip til at håndtere uvisheden

  • Lyt efter håbet i de professionelles tvivl. Realiteterne skal du nok få øje på. Håb giver energi. Frygt skaber afmagt og dræner kræfterne. Håbet er den mest livgivende kilde til at klare sig gennem perioder af uvished. Håb er ikke det samme som manglende realisme, men et lys du kaster over realiteterne så de bliver til at bære.
  • Skriv dagbog, tag billeder og del dine tanker med andre. Deltag gerne i pårørendegrupper (online eller hvor I mødes), og tag imod psykologsamtaler hvis du får det tilbudt. At få tankerne ud af hovedet skaber ro til at skabe overblik og håndtere uvisheden.
There is a crack in everything – that’s where the lights get in!
Man kan altid finde en sprække hvor lyset kan trænge igennem.
Leonard Cohen

Videre med livet

Esther og Boaz Heller er mor og søn og begge pårørende. De har sammen lavet filmen “Videre med livet” som handler om hvordan pårørende lever videre på de nye livsbetingelser.
I dette klip fra filmen møder du Ole og Lone.

Samvær med en hjerneskadet

Samvær

Hjerneskader gør os usikre. Hvad skal jeg sige? Forstår den ramte hvad der foregår? Hvornår skal jeg hjælpe? Her får du gode råd.

Brevkassen

Brevkasse

Medlemmer af Hjerneskadeforeningen kan få telefonisk rådgivning – alle kan bruge vores brevkasse.

Tal og statistikker

Tal

Over 120.000 mennesker i Danmark lever med en hjerneskade. Læs med her hvor vi dykker ned i tallene.

Har du noget på hjerte?

Tilføjelser, rettelser eller kommentarer til indholdet kan du skrive her.
Vi vil også meget gerne høre om dine egne oplevelser mens du ventede på hospitalet.