I klippet beskriver journalist og forfatter Karin Mørch hvordan man let kommer til at påtage sig flere opgaver end man kan klare, så det er vigtigt at bede om hjælp.

BRUG DIT NETVÆRK
I begyndelsen mærker du en masse varme, omsorg, sympati og medfølelse, og sandsynligvis vil du ofte høre vendingen: “Du skal bare sige til hvis der er noget jeg kan gøre!”

Sig ja til hjælpen

Du kan nemt havne i den situation at du ikke overskud til selv at opsøge hjælpen – og slet ikke når du får allermest brug for den. At du ikke ‘bare kan sige til’ selvom venner og familie har tilbudt det.

Et tip er at vende spørgsmålet til: “Hvad kan du tilbyde?” Hold den der tilbyder hjælp, fast på tilbuddet så snart det bliver givet. Sig ja tak til at en kollega henter bilen hos mekanikeren, at en nabo fylder fryseren med færdigretter, at svigerfamilien tager hunden med hjem, at en ven ringer rundt med løbende information eller går med til møde med advokaten. SIG JA, og lad dem i netværket der vil hjælpe, få lov.

Er du åben over for at modtage hjælp, vil dit netværk dannes af dem der mener det alvorligt – og det vil på sigt nok blive netop dem som du selv kan forholde dig til. Jo før du får klarhed over hvem du kan regne med, jo før kan du komme på benene igen og udvikle dit liv på de nye præmisser.

Bliver du i tvivl om du kan være bekendt at sige ja til hjælp, så tænk over hvad du selv ville have gjort for den anden person hvis situationen var omvendt.

Som nærmeste pårørende er det en nærmest uoverkommelig opgave at skulle forsøge at holde sammen på det hele. Du kan måske ikke forholde dig til lige så mange mennesker som sædvanligt og kan ikke selv tage initiativ til kontakt. Hvis det er tilfældet, så vælg en enkelt eller to som du kan få til at give oplysninger videre til resten af netværket – eller skriv en fælles e-mail til din omgangskreds hvor du forklarer hvad der sker, hvad de kan forvente af dig, og hvordan du gerne vil have de hjælper dig.

I klippet giver Karin Mørch råd til pårørende om hvordan man kan bede om hjælp  – og til pårørende i andet led om hvordan de kan hjælpe.

Forbered dig på at du mister

En hjerneskade rammer hele familien – ja, faktisk hele netværket. Også venner, bekendte og arbejdskolleger vil mange gange blive tydeligt påvirkede i tiden efter tragedien. Deres sorg er virkelig, men de vil hurtigere genoptage et liv som før.

I kølvandet på en hjerneskade følger ofte et meget langt forløb med mange skuffelser når fremgangen ikke er så god som man ønsker, mange misforståelser fordi det er svært at forstå, og mange frustrationer over at den ramte ikke bliver helt som før. Pårørende i andet led er ikke tvunget til at blive i det på samme måde som du er.

Det er umuligt at forudse hvilke mennesker som forsvinder, før krisen har ramt. Du bliver overrasket – både positivt og negativt. Men selvom der er mennesker som forsvinder med tiden, så er der rigtig gode chancer for at der kommer nye til. Især hvis du er åben over for at få kontakt til ligesindede.

I klippet beskriver Karin Mørch hvorfor det er vigtigt at man giver sig tid til at orientere og informere sit netværk. 

Skade

Myter

Misforståelser opstår når noget er svært at forstå. Og hvis noget er svært, er det livet efter en hjerneskade. Vi tager livet af de mest almindelige myter.

Symptomer og følger

Symptomer

Ligegyldigt hvad du foretager dig, så er det din hjerne der står bag. Bevægelse, tanker, sprog, sanser – det hele kan blive påvirket af en hjerneskade.

Mand, fitnes, træning, genoptræning

Genoptræning

Hjernen kan gå i stykker, men den kan også lære mange ting igen – det sker bare ikke af sig selv, men kræver træning – fysisk, kognitiv og tale.

Har du noget på hjerte?

Tilføjelser, rettelser eller kommentarer til indholdet kan du skrive her.
Vi vil også meget gerne høre om dine egne oplevelser med at bede om hjælp i dit netværk.