I klippet fortæller søskendeparret Lasse og Lotte hver sin beretning om deres oplevelse da deres far blev ramt af en blodprop i hjernen 10 år tidligere.

NÅR SKADEN SKER
Blå blink og nysgerrige tilskuere. På et splitsekund tager livet en drejning, hvorfra der ikke er nogen vej tilbage. At et menneske man elsker, bliver svært skadet ved ulykke eller sygdom, er kritisk – også for dig som pårørende. I samme moment sættes du uden for indflydelse. De professionelle tager over med fokus på den ramte. Uvished er det eneste der er sikkert!
På hospitalet er du tilskuer til en masse aktivitet som du ikke aner hvad går ud på. Uden for hospitalet er du oplysningscentral for dem der gerne vil have detaljer og prognoser, men du har ingen klare svar.

Du har sandsynligvis en række modstridende behov:

  • Behov for at tale – behov for at tie
  • Behov for at handle – behov for at se til
  • Behov for at græde – behov for at grine
  • Behov for adspredelse – behov for ro
  • Behov for at holde aftaler – behov for at aflyse
  • Behov for at være den ramte nær – behov for at komme væk
Den første tid beskrives bedst som kaos. Du er overvældet af følelser og bombarderet med indtryk fra hospitalet og mange nye mennesker du skal forholde dig til. Du hungrer efter svar som du ikke kan få.

Sygehusopholdet kan vare få dage, mange måneder, endda år. Ingen kan på forhånd fortælle præcist hvor længe – og ingen kan spå om præcist hvad der vil ske. De ansatte på sygehuset kan hver især give sine bedste bud baseret på hvad de ser, og de undersøgelser de laver, men sygehusets personale er ikke dem der følger den skadede i tiden frem efter udskrivelse. De er sjældent vidner til det fulde forløb.

I klippet fortæller Hanne Gade om hvordan hendes mand Michael fik tilnavnet Houdini da han var indlagt på Hvidovre Hospital efter en blodprop i hjernen.

Menneskehjernen

Menneskehjernen

Hvad er hjernen for en størrelse? Hvordan fungerer den? Hvad laver de forskellige dele af hjernen, og hvad sker der når de kommer til skade?

Symptomer og følger

Symptomer

Ligegyldigt hvad du foretager dig, så er det din hjerne der står bag. Bevægelse, tanker, sprog, sanser – det hele kan blive påvirket af en hjerneskade.

Mand, fitnes, træning, genoptræning

Genoptræning

Hjernen kan gå i stykker, men den kan også lære mange ting igen – det sker bare ikke af sig selv, men kræver træning – fysisk, kognitiv og tale.

Har du noget på hjerte?

Tilføjelser, rettelser eller kommentarer til indholdet kan du skrive her.
Vi vil også meget gerne høre om dine egne oplevelser tidligt i forløbet.