PRESSEMEDDELELSE

Hjerneskadet overfuset af buschauffør

46-årige Marianne Kampmann fra Ringsted blev lørdag overfuset af en chauffør på linje 2A i København, da hun viste sit ledsagekort. Buschaufføren nægtede nemlig at tro på, at hun var handicappet.

Marianne Kampmann fik en hjerneskade, da hun som 37-årig mor til to blev ramt af en blodprop i hjernen i 2006. I begyndelsen måtte hun bruge en rollator for at komme omkring, men efterhånden blev kroppen så god igen, at kun de usynlige handicap var tilbage. Ingen kan se på Marianne, at hun er hjerneskadet og har brug for at have en anden person med sig for at komme rundt i den offentlige transport.

Marianne Kampmann havde sin datter Louise Kristoffersen med som ledsager, da hun lørdag besøgte København. Marianne bærer naturligvis altid sit ledsagekort, som dokumenterer behovet for at have en ledsager med i bus, tog og metro. Derfor blev hun overrasket, da hun lørdag viste kortet i linje 2A og blev afvist af chaufføren.

– Jeg steg ind i bussen og bad om at blive tjekket ind med ledsager. Jeg så, at chaufføren alligevel skrev to voksenbilletter, så derfor gentog jeg og sagde, at det skulle være en handicapbillet med en ledsager, hvilket svarer til prisen på en børnebillet. Så gik chaufføren helt i sort. Han benægtede, at jeg kunne være handicappet, grinede af mig, og sagde højt: “Hvis du er handicappet, så er jeg og alle andre også!”, fortæller Marianne.

Marianne Kampmann er en af de 120.000 mennesker i Danmark, der lever med en hjerneskade. Langt de fleste af dem, kan man ikke se det på, i modsætning til hvad mange tror. Morten Lorenzen, direktør i Hjerneskadeforeningen siger:

– Det er helt urimeligt, at mennesker med et usynligt handicap skal forsvare sig selv i mødet med servicepersoner, som i dette tilfælde en buschauffør – og så endda når vedkommendes dokumentation er i orden. Man kan ikke bare få et ledsagekort udleveret uden grund.

For Marianne Kampmann og hendes datter var det en særdeles ydmygende oplevelse, men også blot en af de mange dårlige oplevelser som følger med at have et usynligt handicap.

– Vi hører desværre alt for ofte historier fra vores medlemmer, der bekræfter, at der hver dag er mennesker i Danmark, der oplever at blive set ned på eller behandlet urimeligt, fordi man ikke kan se deres hjerneskade. For mennesker med hjerneskade kan der for eksempel ske det, at de komplet mister sans for rum og retning, altså stedsansen, og derfor umuligt kan færdes alene i offentlig trafik. Mange bliver forvirrede og går i panik i nye eller uventede situationer eller på steder med mange mennesker, hvor sanserne overstimuleres. Og derfor kan det være nødvendigt at have en ledsager med, fortæller Morten Lorenzen fra Hjerneskadeforeningen.

 

OM LEDSAGEKORTET

Hvem kan få et ledsagekort?
Ledsagekortet udstedes til personer med handicap, der har behov for en ledsager til at færdes i det offentlige rum. Kortet dokumenterer kortindehaverens behov for at have en ledsager med i fx bus, tog, metro, museum, teater eller lign.
Ledsagebehovet retter sig mod alle uanset alder og kan være begrundet i både fysiske og psykiske funktionsnedsættelser.

(Kilde: handicap.dk)

 

FOR INFO
Morten Lorenzen, direktør i Hjerneskadeforeningen, telefon 2026 0138